Cum se calculeaza autonomia bateriei trotinetelor electrice Ezotron

Scopul unei trotinete electrice este de a te conduce din punctul A in punctul B. Desigur, una din cele mai importante caracteristici pentru o trotineta electrica este legata de viteza sa.

Cu toate acestea, autonomia bateriei constituie deseori caracteristica cea mai des intalnita in reclamatiile utilizatorilor, iar acest lucru se intampla in parte din cauza putinei informari.

Autonomia unei baterii este influentata de o serie de factori externi si mai putin de caracteristicile de performanta ale trotinetei.

Pe scurt, explicatia este ca autonomia bateriei declarata pentru o trotineta electrica se situeaza de obicei intr-un anumit interval, in conditii ideale. Aceasta nu este o problema de marketing agresiv sau de a pacali cumparatorul. Producatorul trebuie sa controleze conditiile de testare a gamei si sa le specifice clar pentru a publica valori semnificative.

Un producator responsabil de trotinete electrice va preciza prin urmare foarte clar conditiile si circumstantele in care se pot obtine valorile mentionate de el pentru autonomia bateriei.

Iata un exemplu clar: Trotineta Ezotron ER-10. Autonomia bateriei pentru aceasta trotineta, asa cum o comunican pe site-ul nostru, este cuprinsa in intervalul 55-65 km. Observati ca specificam clar ca este voba de o aproximare. Se considera ca aceasta valoare este realizabila in urmatoarele conditii:

- in timp ce mergi la putere maxima

- cu sarcina de 65-70 kg

- la o temperatura de 20-25 grade Celsius

- cu o viteza medie de 20-25km/h sau mod ECO

- vant sub 15 km/h

- pe o suprafata neteda.

Multi producatori de trotinete electrice evita sa ofere toate aceste detalii si pur si simplu publica un numar in dreptul autonomiei bateriei. Acest lucru poate duce la nemultumirea utilizatorilor care iau acest numar ca si reper, valoare nominala.

CALCULUL AUTONOMIEI BATERIEI TROTINETELOR ELECTRICE

In continuare, va vom arata cum puteti calcula autonomia bateriei si care sunt factorii ce influenteaza acest parametru, pentru ca a-i putea evita si pentru a maximiza distanta parcursa cu o incarcare a bateriei.

Capacitatea bateriei trotinetei este similara cu dimensiunea rezervorului de combustibil dintr-o masina. Cu cat puteti transporta mai mult combustibil, cu atat veti putea parcurge o cursa mai lunga. Cu cat motorul va fi mai mare, cu atat el va fi mai avid de putere. Acest lucru este valabil si pentru trotinetele electrice.

Folosind cateva formule aritmetice, putem calcula autonomia bateriei din punct de vedere teoretic, pe baza specificatiilor bateriei si motorului.

Putem calcula distanta de parcurs cu o incarcare a bateriei, odata ce cunoastem specificatiile trotinetei electrice, precum si capacitatea bateriei si puterea motorului.

Sa presupunem ca vrem sa calculam distanta de parcurs pentru Ezotron ER-10, mentionata in exemplul de mai sus, unde am specificat o autonomie de aproximativ 55-65km.

 

Utilizand specificatiile Ezotron ER-10, dispunem de urmatoarele valori:

Baterie: 48 volti (V), 21 amperi/ora (Ah)

Puterea motorului: 1000W

 

Prima formula arata asa:

Distanta (Km) = Viteza (Km/h) x Timp (ora).

 

Acesta formula spune ca daca stim viteza cu care ne deplasam (sa presupunem ca mergem cu o viteza constanta) si intervalul in care trotineta poate sustine aceasta viteza pana la epuizarea bateriei, putem calcula distanta pe care o poate parcurge trotineta pe baterie.

Pentru VITEZA, vom folosi cea mai mare viteza posibila la care putem merge cu trotineta electrica. Viteza maxima este de 55 km/h. Deci, sa folosim aceasta cifra pentru viteza.

 

Pentru TIMP, vom calcula folosind capacitatea bateriei si puterea motorului.

 

Pentru asta, trebuie sa aflam capacitatea bateriei. Aceasta se masoara in Wati/ ora, respectiv energia (in Wati) pe care o poate livra intr-o ora.

Wati/ ora (Wh) – Amperi/ ora (Ah) x Voltaj (V)

Asta inseamna urmatorul lucru: capacitatea bateriei noastre este de 21 Ah x 48 V = 1008 Wh.

 

Cunoscand cantitatea de energie din baterie si cunoscand puterea (si prin urmare, consumul) motorului, putem sa calculam acum cat timp va rezista motorul nostru pentru aceasta energie.

TIMP (ore) = capacitatea bateriei/ consum de energie = 1008Wh/ 1000W = 1.008 ore.

 

Acum avem VITEZA si TIMPUL pentru a le completa in formula noastra initiala.

DISTANTA = VITEZA x TIMP = 55 Km/ h x 1.008 ore = 55.44 km

 

Deci, teoretic si pe hartie, trotineta electrica va poate transporta pe o distanta de 55.44 km inainte ca bateria sa se descarce complet. Aceasta autonomie poate creste bineinteles daca vom utiliza trotineta in modul ECO, cum este clar specificat de catre companía noastra si poate atinge o autonomie de pana la 65 km

Unii producatori indica puterea maxima in loc de puterea nominala (medie). Daca ambele date sunt indicate, folositi puterea nominala pentru calcul.

Este important sa intelegeti distanta pe care o poate parcurge o trotineta electrica inainte ca bateria sa se epuizeze complet, pentru ca astfel riscul de a ramane fara baterie va fi mai mic.

 

Distribuie

Produse asociate

comentarii (0)

Fara comentarii