Criterii de selectie in alegere trotinetei electrice

 

In alegerea unei trotinete electrice trebuie tinut de doua criterii esentiale:

 

1 - Sasiul trotinetei electrice

 

2 - Specificatiile tehnice ale trotinetei electrice

 

1 - In alegerea sasiului trebuie urmarite cateva aspecte cum ar fi:

- Sasiul este de preferat sa aiba cat mai multe piese componente fabricate din aluminiu, sau ideal ar fi sa fie fabricat integral din aluminiu, pentru o portabilitate cat mai buna si o dinamica superioara, avantaje oferite de o greutate scazuta.

- Sistemul de pliere, de preferat sa fie din tija ghidonului, pentru a evita aparitia jocurilor. Sistemul de pliere din sasiu capata jocuri mai rapid, iar aceste jocuri se pot remedia mult mai greu decat daca acestea apar la plierea din tija ghidonului (situatii izolate, mult mai rare si mai usor de remediat).

- Izolarea impotriva patrunderii apei este un alt detaliu ce trebuie luat im calcul in alegerea sasiului. Un sasiu de calitate, cu o constructie premium si imbinari intre elemente perfect etanse, este un sasiu cu o izolare cat mai buna impotriva apei.

 

In conconcluzie, sasiul ideal este cel fabricat integral din aluminiu, cu plierea din tija ghidonului, avand o tija a ghidonului cata mai groasa , eventual cu forma ovala (EZOTRON E200, T10, T10 Pro), dreptunghiulara (EZOTRON T11, T11Lite, E300, E400, E500) sau conica, mai groasa in partea de jos in dreptul sistemului de pliere(EZOTRON E100, E100Pro) si izolat cat mai bine impotriva patrunderii apei (toate modelele EZOTRON dispun de protectie IPX4 impotriva patrunderii apei).

 

2 - Referitor la specificatii, in alegerea acestora trebuie tinut cont de tipul sasiului ales si de posibilitatea customizarii specificatiilor pe acest sasiu. De regula un sasiu modern, integral din aluminiu, este dificil de customizat, avand in vederea eficienta folosirii spatiului din pedalier intalnit la aceste tipuri de sasiu, in vederea cresterii portabilitatii, dinamicii si pentru a obtine o greutate cat mai redusa cu specificatii de top.

 

Ca si specificatii, se vor urmari:

 

-Bateria este una dintre cele mai importante piese componente ale trotinetei electrice. Astfel, ca si specificatii trebuie evaluat amperajul(Ah) care indica autonomia , Voltajul (V) si descarcarea pe baterie (A) care indica viteza si demarajul. In constructia bateriei trebuie urmarite de asemenea tipul celulelor utiizate, respective 18650 sa 21700 (de preferat cele 21700, avand o densitate mai mare). De asemenea BMS-ul si calitatea acestuia este importanta in fabricarea bateriei. Trotinetele electrice EZOTRON sunt echipate cu baterii de capacitati mari,  incepand de la 15.6Ah pana la 38,.4Ah, cu voltaj cuprins intre 48V si 60V, oferind autonomii cuprinse inttre 50Km, pana la 120km si viteze de pestte 50Km/h pana la 110Km/h.

 

Exista si modele de trotinete electrice  cu baterie detasabila (EZOTRON E400, E500, T11) , optiune ce ajuta la posibilitaea depozitarii separate a bateriei in conditii optime de temperature si umiditate pe perioada neutilizarii trotinetei electrice, cat si cu privire la posibilitatea incarcarii separate de sasiu.

 

-Utiizarea unui singur motor(spate) sau doua motoare(fata/spate) este  un alt detaliu important.

 

Trotinetele electrice cu un singur motor sunt mai eficiente si au autonomie mai ridicata, in detrimentul unei puteri scazute la urcarea pantelor si un demaraj mai scazut. Modelele de buget EZOTRON ofera un singur motor spate, dar cu puteri foarte ridicate de peste 1000W.

 

Utilizarea a doua motoare(fata/spate) ofera o dinamica superioara, o tractiune mai sigura, puteri ridicate la urcarea pantelor, un cuplu ridicat si demaraj rapid, dar bineinteles in detrimentul unei eficiente mai reduse. Majoritaea modelelor EZOTRON sunt echipate cu doua motoare, avand puteri cuprinse intre 1200W pana la 6000W

 

- Controlerul (un singur motor)/controlere (doua motoare) sunt o alta componenta de luat in calcul in alegerea unei trotinete electrice. Voltajul (V) cat si descarcarea pe controler(A) sunt direct proportionale cu viteza si demarajul trotinetei. Trotinetele electrice EZOTRON utilizeaza controlere J&P sau alte marci cu un voltaj cuprins intre 48V si 60V  precum si descarcari intre 21A-45A

 

- Dimensiunea  jantelor si cauciucurilor influenteaza confortul rularii si siguranta. O dimensiune a cauciucului cat mai mare, de preferat de peste 10 inch si cat mai lata, ofera un confort al rularii si o stabilitate ridicata. De preferat sunt cauciucurile cat mai mari, de peste 10 inch, cat mai late si fara camera. Trotinetele electrice Ezotron utllizeaza cauciucuri de 8 inch (EZOTRON T8), 10 inch ( EZOTRON E100, E100 Pro, E200, E300, E400, T9, T10, T10 Pro, T11 Lite, Z200, Z300), 11 inch EZOTRON T11, Z300 Pro, Z500), 12 inch (EZOTRON E500) pline, cu camera sau fara camera.

 

- Suspensiile fata/spate (obligatoriu) pot fi cu amortizor, cu arc elicoidal sau fara, de preferat reglabile, sau pe elastomeri. Recomandam suspensiile clasice cu amortizor si arc elicoidal, reglabile, de preferat hidraulice in detrimentul celor pe elastomeri, fiind usor de customizat si mult mai elastice. Totodata suspensiile pe elastomeri se lasa in timp, devenind inutilizabile, inlocuirea lor fiind mult mai costisitoare fata de suspensiile clasice. 

Modele noi EZOTRON utilizeaza suspensii fata/spate pe amortizor, cu sau fara arc elicoidal, majoritatea reglabile. Modelele mai vechi EZOTRON, discontinuate, au utilizat si suspensii pe elastomeri.

 

- Sistemul de franare poate fi pe disc, mecanic sau hidraulic, precum si pe tamburi. Cele mai eficiente sunt franele pe disc hidraulice, marca XOD, NUTT, ZOOM, DYISLAND, sau alte marci. Majoritatea modelelor EZOTRON dispun de frane pe disc hidraulice.

 

- Ca si sistem de iluminare, de preferat este existenta farului fata de tip led, stop pe frana, leduri laterale, eventual customizabile din aplicatie,( EZOTRON T10 si T10 Pro) si semanlizare.

 

Din punctul nostru de vedere, pentru o trotineta electrica de buget, alegerea specificatiilor ideale ar fi : baterie 48V-52V cu un amperaj intre 15.6Ah-20Ah, un singur motor spate, sau doua motoare fata/spate, cu puteri de cuprinse intre 1000W-2000W, frane pe disc mecanice sau pe tamburi, suspensie pe amortizor si arc, iluminare cu far fata, stop si spate, cauciucuri de 8 inch-10 inch.

Modelele EOTRON de buget, sunt : EZOTRON T8, T9, E100, E100 Pro, E200, Z200.

 

O trotineta de top ar putea avea specificatii dupa cum urmeaza: baterie 52V-60V, cu un amperaj intre 20Ah si 38.4Ah, doua motoare cu puteri intre 2000W-6000W. suspensii cu amortizor si arc elicoidal hidraulice, reglabile, frane pe disc hidraulice, cauciucuri 10 inch-12 inch. Modelele EZOTRON de top sunt : EZOTRON T10, T10 Pro, T11 Lite, T11, E300, E400, E500, Z300, Z300 Pro, Z500.

 

 

 

 

Distribuie

Produse asociate

comentarii (0)

Fara comentarii